Dacă omul a provenit de la maimuță, de ce maimuțele nu se mai transformă în oameni?
Este o întrebare la care s-au gândit mulți dintre noi, însă numai unii au primit un răspuns adecvat. Căutând pe Internet, găsești multe răspunsuri greșite, fiecare fiind greșit în felul său. Voi încerca să ofer un răspuns mai puțin greșit decât altele.
Omul nu a provenit de la maimuță
Să începem cu aceea că întrebarea formulată se bazează pe o premiză falsă, precum că teoria evoluției afirmă că omul a provenit de la maimuță. De fapt, o observație consistentă cu teoria ar fi că ”omul și maimuțele au un strămoș comun”.
Asta înseamnă că noi suntem specii înrudite, dar nu am provenit noi din ei, ci atât ei cât și noi am provenit dintr-o altă specie.
Orice strămoș e rudă, dar nu orice rudă e strămoș. Termenul ”rudă” nu e sinonim cu ”strămoș”, însă acei care spun că omul a provenit de la maimuță având în vedere ”ei sunt strămoșii noștri” - cad în capcană.
O analogie ar putea clarifica situația, voi substitui intenționat cuvintele ca să fie evidentă eroarea în raționament.
Dacă eu am provenit din mătușa mea, de ce mătușa mea nu se transformă în mine?
Sau
Dacă eu am provenit din mătușa mea, de ce mătușa mea mai există?
Ne vom mai întoarce la aceasta un pic mai târziu, acum e suficient să conștientizezi că rudă și strămoș nu sunt sinonime. De asemenea, voi ilustra aici un arbore care reflectă mai bine legătura de rudenie dintre oameni și alte maimuțe.
Read more »