Despre interviuri
Când vine timpul să te angajezi şi ai mai multe oferte de muncă, trebuie să alegi una şi să fii sigur că ai ales-o pe cea mai bună.
E important să conştientizezi un lucru - un interviu e un joc multiplayer. Ei te chestionează pe tine, iar tu îi chestionezi pe ei. Majoritatea oamenilor se opreşte la prima etapă şi nu le trece prin cap că un interviu e un instrument pe care îl foloseşti tu pentru a alege angajatorul ;-)
E mai uşor să faci acest lucru dacă ai un tabel cu o listă de criterii şi oferte. Pui o bifă acolo unde criteriul este satisfăcut. Apoi numeri bifele şi afli care este oferta optimală.
Dacă lupta este una 100% echilibrată, mai adaugă noi criterii, până când apare o diferenţă.
De asemenea, poţi oferi o pondere diferitor criterii, astfel încât să nu compari doar numărul de bife, dar şi valoarea fiecăreia. Spre exemplu, un serviciu aproape de casă poate să fie mai bun pentru tine decât unul cu salariu mai mare, dar situat mai departe. În acest caz, criteriul "proximitate faţă de locul de trai" are o pondere mai mare decât criteriul "salariu".
Social engineering
Uneori este important să formulezi întrebarea în modul corect. În general, evită întrebările la care răspunsul este "da" sau "nu", decât dacă cauţi un astfel de răspuns. Exemple:
"Aveţi posibilităţi de avansare în grad?" vs "Care sunt posibilităţile de avansare?" - aici pot să-ţi spună "da" şi rămâi cu impresia "bine, aici e o bifă". Dar e corect oare?
- Poate persoana cu care discuţi nu e competentă să răspundă la ea. În loc să spună "nu e de competenţa mea", va putea alege să spună "nu". Nu pentru că nu există aşa ceva, ci pentru că omul în cauză se simte inferior atunci vorbeşte despre limita capacităţilor sale.
- Poate posibilitatea de avansare devine reală doar după 10 ani de lucru în companie şi vei fi promovat maximum până la rangul de X - ceea ce nu te satisface. (dar le-ai fi dat un plus pentru aceasta)
Cu alte cuvinte, ceea ce îţi trebuie e o descriere detaliată a situaţiei, nu doar confirmarea sau infirmarea posibilităţii în general. Din acest motiv, întrebarea trebuie să fie una care să-i predispună să răspundă afirmativ ("care sunt posibilităţile..." - implică existenţa acestora).
În acest mod nu doar extragi mai multă informaţie din ei, dar şi le dai lor mai multă informaţie despre tine. Dacă ei sunt în căutarea unui mini-zombie care va face toată munca grea pentru aproape nimic, vor vedea că tu nu eşti tipul de persoană care va accepta aşa ceva, şi işi vor retrage oferta înainte ca tu să apeşi pe "I agree". Graţie acestui fapt, economiseşti timp şi le dai o şansă altor angajatori, care te merită.
Note:
- Articolul va fi actualizat atunci când apar noi idei; simte-te liber să propui noi criterii sau să pui la îndoială importanţa criteriilor propuse aici;
- Fiecare ofertă de muncă din diferite domenii îşi are specificul său. Acest articol se interesează doar de detaliile care sunt relevante pentru orice domeniu.
Ce să cer
- Copia contractului de muncă (studiază-l şi vezi dacă are clauze). Dacă nu îţi dau un exemplu de contract - ar fi bine să le spui "hasta la vista" cât mai curând.
- O descriere formală a postului, acolo trebuie să fie descrise viitoare tale obligaţii. Absenţa acestui document nu e un dezastru (poate vei găsi răspunsurile în contract), dar dacă îl au - e foarte bine.
Absenţa unei descrieri formale a responsabilităţilor face posibil abuzul - te vor încărca cu diferite activităţi care nu ţin de postul tău. Dar deoarece eşti "the new one"....
Ce să întreb
- Salariul e plătit oficial (cu taxe & co) sau nu?
- Îţi vor face înscriere în carnetul de muncă?
- Care sunt posibilităţile de avansare?
- Există la ei noţiunea de "bonus", şi dacă da - care sunt criteriile după care se determină dacă un angajat îl primeşte?
- Cât de des se întâmplă că omul trebuie să lucreze "overtime"? Cum se reflectă aceasta asupra remunerării?
- Au un cod de conduită? Un cod vestimentar?
La ce să atrag atenţie
- Cum arată locul de muncă - masa, scaunele, iluminaţia, prieliştea ce se vede prin fereastră;
- Ce fel de echipament folosesc - monitoare LCD sau CRT? Au aer condiţionat? Încălzire pe timp de iarnă?
- Care este distanţa dintre oameni? (mă refer la distanţa fizică, cu cât e mai mică, cu atât mai puţin spaţiu individual ai; poţi să vezi dacă unii au pe masa lor obiecte personale (fotografii cu familia, zorzonele, etc) - dacă au, înseamnă că aici se respectă spaţiul privat al fiecăruia)
- Intră pe site'ul companiei, vezi când a fost actualizat ultima dată, vezi ce spun ei despre sine.
Criterii
- Cât de mult îţi place acest tip de activitate?
- Proximitatea de locul de trai, studii, grădiniţa cu copii tăi, etc :-)
- Salariul
To be extended...
2 comments
Comment from: gr8dude Member
Asta nu inseamna ca esti un fel de psychomurderer :-)
Pe masa mea este o floare, adusa de acasa. Poate colegii tai nu se simt la lucru ca acasa? Sau poate nu au incredere in ceilalti? (ex: cineva va scuipa in floarea mea in timp ce sunt absent, sau va face glume pe seama fotografiilor mele)
Poate ca ei nu isi imagineaza un viitor in acea companie, de aceea nu vor sa se ataseze emotional?
Cred ca exista mai multe moduri de interpretare, pina cind am insuficienta informatie ca sa pot face o prognoza buna.
Ce sta la tine pe masa?
prikolina,
mo atins momentul cu
…
poţi să vezi dacă unii au pe masa lor obiecte personale (fotografii cu familia, zorzonele, etc
…
eu am, dar colegii n-au :) . Ce ar putea sa insemne asta ????