Ceva vreme în urmă mulţi dintre noi au fost deranjaţi (cel puţin la nivel logic) despre faptul că de acum înainte BSA are reprezentanţi şi în Moldova. BSA este agenţia care apără interesele (i.e. proprietatea intelectuală) producătorilor software; printre membrii BSA găsim: Borland, Adobe, Microsoft, Symantec, Autodesk, SAP, IBM, şi multe alte companii de talie mare.
Nu este secret că o mare parte din calculatoarele din Moldova folosesc soft care nu este licenţiat, aceasta se referă atât la indivizi, cât şi la multe companii. Gândul "mâine mă trezesc cu agenţi BSA la uşă" probabil că ne macină pe toţi, în special pe directorii companiilor care folosesc ilegal produse software.
Au fost propuse diferite soluţii, şi subiectul a fost discutat pe forumuri; am aflat din ştiri că directorul unui internet cafe a fost amendat... Şi asta a fost totul, alte noutăţi din acest domeniu nu au mai fost. De ce?
De ce [pînă când] putem dormi liniştiţi
Reprezentanţii BSA în Moldova sunt AVORNIC & Partners; în primăvara acestui an i-am contactat ca să primesc unele detalii despre activitatea lor, şi am primit nişte veşti care sunt destul de bune, mai ales pentru unii dintre noi. Răspunsurile au fost oferite de Oleg Efrim via email, urmează un rezumat:
- BSA organizează un audit doar la cererea (şi cu acordul) companiei în cauză;
- Instrumentele utilizate de către BSA pot fi aplicate şi independent; deci oricine poate efectua un audit intern;
- Nu este o problemă dacă produsul a fost cumpărat via Internet, de pe site'uri precum eBay sau Amazon, atît timp cât se poate demonstra faptul că se deţine o licenţă de utilizare, acompaniată de un document de dobândire (factură, contract, etc).
Este straniu că auditul nu se face pe neprins de veste, ceea ce exclude scenariile în care cineva este luat prin surprindere. Apare întrebarea, "oare se va găsi cineva care va cere un audit, ştiind că vor fi depistate încălcări?". Hmmm, nu pare a fi logic. În acest caz nu este justificată "venirea" acestei asociaţii în Moldova. Pentru ce? Să se piardă timp şi resurse umane?
Posibile explicaţii:
- Va fi introdusă o lege, care impune producătorii de software, şi orice companie care foloseşte produse software să prezinte documentul "Auditul BSA l-am trecut cu succes".
- Companiile care prezintă documentul sus-numit vor primi careva înlesniri.
- Companiile care nu prezintă documentul sus-numit vor primi careva penalizări.
Cu alte cuvinte, lucrurile vor fi organizate în aşa fel, încât companiile să invite auditorii BSA benevol, şi nu invers - să vină auditorii fără un anunţ preventiv. Iniţiativa va fi în mâinile consumatorilor. O astfel de abordare pare destul de bună, deoarece poate să fie implementată treptat, şi companiile nu se vor simţi persecutate. Dacă nu obţii acest "certificat BSA" - nu poţi activa (nu ţi se va da licenţa), iar dacă eşti activ pe piaţă - cu cât mai repede treci auditul, cu atât mai repede primeşti beneficiile oferite.
Mai mult ca atât, aceasta poate accelera evoluţia industriei IT în Moldova - cineva poate utiliza exclusiv produse open-source sau gratuite, deci obţine fără probleme "aprobarea BSA", şi eventualele înlesniri - ceea ce îi va încuraja pe alţii să înceapă o afacere, sau să se extindă, sau să-şi oficializeze o [pseudo-] afacere existentă. În astfel de circumstanţe câştigă statul, producătorii, şi consumatorii.
Desigur, scenariul descris mai sus nu este oficial, doar speculaţii, ceva extrapolat din ceea ce cunoaştem. Dacă nu va fi aşa, atunci rămâne deschisă întrebarea "pentru ce a venit BSA în Moldova?". Un răspuns ar fi "să mărească numărul de vânzări a produselor software graţie unui efect psihologic" (frica îi va convinge pe unii să-şi migreze afacerea pe o platformă legală). Această tactică însă nu este eficientă, deoarece efectul ei va fi de o scurtă durată.
Cu roşu este indicată ziua în care BSA a venit oficial în Moldova. Creşterea uşoară a vânzărilor înainte de sosire se explică prin aceea că evenimentul a fost mediatizat din timp, şi mulţi au cumpărat software "pentru orice eventualitate". Vânzările se măresc atunci când toţi ştiu că "BSA a venit", în acel moment cumpără scepticii, care până în ultimul moment erau siguri că informaţia din ştiri era propagandă, orientată către acei care au cauzat creşterea în perioada pre-BSA. Peste un timp, volumul vânzărilor va scădea la numărul "normal".
Până când întrebarea rămâne deschisă, acei dintre noi care încă nu au rezolvat "problema software", vor fi mustraţi doar de propria conştiinţă, dar nu şi de autorităţi.
“SoluÅ£ia este simplă – ridicaÅ£i preÅ£urile.” - preÅ£urile sînt destul de mari pe piaÅ£a autohtona dacă te adresezi la vreo agenÅ£ie sau studio de design, care activează de ceva timp ÅŸi are în spate o altă agenÅ£ie internaÅ£ională. La ei totul e bine - au soft licenÅ£iat - respectiv lovitura nu vine în ei, ci în cei mai mici, care îşi iniÅ£iază o afacere sau nu au destule resurse ca să treacă prin impasul acesta.
$7k-$8k pentru o companie mică sau medie, pentru a-ÅŸi licenÅ£ia softul e mult:) Pe mine mă strisează fază că companiile adobe microsoft, etc… nu sînt flexibile… poate că e ÅŸi ok acest lucru vom vedea pe urma…
Am analizat ÅŸi noi anterior niste soluÅ£ii ca cele de sus.. am avut ca variante, cea de a 2 propusă de tine ÅŸi alta care nu e în lista ta licenÅ£ierea windowsului si utilizarea softului open-source… probabil că ultima versiune e cea mai reuÅŸită… deoarece timpul e scump…