11 comments
Comment from: Borracho (old zig-zag) ;-) Visitor
Comment from: bvit84 Visitor
sondaj slab de tot !
Mai trebuie de adaugat si factorul “cit de bine studentul este ajutat/asigurat de parinti/neamuri” - acesta este “noroc” pentru cineva, iar pt altii (pt tara inclusiv) poate fi o pierdere.
ME: male, about to graduate: part time, work as engineer in network company (tv&inet), +admin, +cartographer = 100 euro
Comment from: gr8dude Member
Catre bvit84, da, a trebuit sa includ multe alte detalii, am scris insa in disclaimer ca asta nu e “Piata de munca - ghidul de capatii a studentului”. E doar o analiza superficiala efectuata in baza raspunsurilor strinse de la niste prieteni timp de vre-o 40 minute. Trebuia sa gasesc un raspuns rapid la o intrebare, asta e.
Ceea ce ai scris tu are intr-adevar un rol important. Pentru unii munca e sursa de existenta, iar pentru altii asta e un mod de a “inchide gura parintilor” (sa nu te bata la cap ca esti neproductiv). Cu toate acestea, factorul dat nu schimba situatia (din punctul de vedere a altor angajati din cadrul unei comanii, a concurentilor pentru acelasi post de munca, si acel al companiilor care angajeaza). Uite, faptul ca cineva vine dintr-o familie mai bogata nu are nimic^ cu inteligenta acelei persoane, deci daca suntem concurenti directi pentru un post de munca, compania nu va alege pe acel mai bogat, ci pe acel cu capacitati mai bune. Fiind directorul unei intreprinderi, ma intereseaza mai mult productivitatea colegilor mei, si nu gradul lor de noroc in viata. De obicei, oamenii productivi sunt organizati si bine-educati (daca nu ar fi fost asa, nu erau productivi,deci nu-i angajam de la bun inceput). Daca discutam nu bogatia, ci legaturile de rudenie cu ‘cineva special’, atunci aici ai sanse de a primi vre-un avantaj doar daca te angajezi la o intreprindere de stat; in contrast - intreprinderile private analizeaza oamenii in functie de calitatile lor profesionale, acolo “shara” nu merge.
Imi pare bine ca ai mentionat un alt punct de vedere, cel al tarii. Intr-adevar, pentru tara e bine ca toti sa fie cu adevarat productivi, si nu pseudo-productivi. Dar si in acest caz - evolutia isi va face treaba. Daca toti concurentii sunt mai buni, vei fi eliminat, deci peste un anumit numar de iteratii situatia se va stabiliza.
Sau asa… sau poate ca eu nu am inteles ideea ta. In asa caz, fii mai explicit, sa propune un exemplu concret.
^ Fiind bogat, poti sa investesti in carti, studii - si sa devii inteligent; insa doar bogatia in sine nu aduce nimic, daca nu e utilizata rational, asta am in vedere.
Ia-ute ca eu oleaka am ramas tzeapa cind am vazut ce salarii se primesc in MD in sectorul “hi tech". World Bankul spune ca average income per capita a moldovenilor pe an e $880, deci vreo $74 pe luna (in2005).
Hotea nibosi asta si atrage investorii in MD: cheap, educated labor. All other things held constant, o firma ar dori sa deskida o filiala nu intr-o tzara unde minimum wage is $7/hour, dar acolo unde oamenii (with the same level of knowledge/experience) will be willing to work for $1.25/hour (equivalent to a salary of $200/month assuming one works 40 hrs a week).
by ze way, what is considered “full time” in MD? 40 hrs/wk?
—- da, 40 hrs/week (5 zile pe saptamina, 8 ore pe zi)
Comment from: Terius Visitor
Eu sunt deacord ca fenomenul dat este specific anume Moldovei. E mai convinabil sa angajezi studenti din mai multe puncte de vedere: 1) daca se doveste a fi o persoana competenta compania poate investi in el (cursuri etc)
2) Fiind student jucrul jumate de zi convine la ambii, pentru student convenabil ca are si el examene saulectii, pentru angjator - salariu mai mic pentru plata. 3) Pe un student e mai usor de dat afara (cel putin asa cred patronii) Si cea mai “hodovaia” atmazka “vai Vasilika tu esti inca student, tu mai ai de invatat mult pina ai sa ai salariu X” insa poate Vasilika face treaba buna si poate ca unele lucruri sunt la nivel cu cei care au X $. Mai exista si probabilitate ca studentul dupa ce capata experienta in compania Z va pleca la compania Y unde salariu e mai mare sau conditii de munca mai prielnice. In asa situatie seful nu are interes sa investesca capital intelectual in student fiindca stie ca il plateste putin si studentul poate pleca in alt loc, da il plateste putin ca e student si asa se primeste un cerc inchis unde pierd ambii. Patronul pierde un potential SPETZ iar studentul loc de munca sau se dezamageste in piata de munca a RM.
Comment from: roMashka Visitor
mda.. ce sa zic? ca am avut noroc ca am gasit un serviciu fara cumatrism si nanasism? sau ca lucrez part-time si primesc acelasi salariu ca si web programmer-ul? dar se poate numi acesta noroc? nu sunt prea sigura..
un lucru evident este ca cu timpul, capeti experienta mai multa, profesionalism si respectiv un salariu mai bun.
mai este un moment, care este la fel important, sunt unele persoane care primesc un salariu mic, dar nici de la acel serviciu nu pleaca (le este frica de schimbari/nou, le convine institutia unde lucreaza, etc), dar sunt si altii care sunt mereu in cautare si anume acestea ajung sa aiba si un serviciu, si un salariu care le sunt pe placul inimii.
Comment from: gr8dude Member
Si aici nu o sa ne scape nimic, nici acelashi Oracle, nici acelasi Sun, nici acelashi IBM. Asta daca presupunem ca corporatziile mai sus enumerate si-ar deschide ceva reprezentantze serioase, dar nu simple buticuri :-)
Atunci ce ramine de facut?
- Moldova pentru companii straine este o sursa de brate ieftine si calificate de munca; deci Sun/Oracle/IBM & co platesc aici mai putin decit platesc acolo.
- Companiile locale nu-si pot permite sa plateasca mult.
- Cadrele noastre decid sa lucreze in strainatate, pentru ca acolo Sun/Oracle/IBM platesc bani adevarati.
Intrebare - cine ramine in tara asta ca s-o dezvolte?
Se primeste un catch-22, daca raminem aici - nu primim mult pentru ca statul nu e dezvoltat, iar daca plecam acolo - primim mai mult insa nu are cine sa dezvolte statul nostru.
Comment from: raven Visitor
Mai in scurt oamenii care lucreaza in sfera IT dupa clasificarea mea sunt de 3 tipuri :) care intretin aparatajul, configureaza rutere sau au careva slujbe de intretinere a ceva primesc maximum pina la 200$ , cei care administreaza ceva linuxuri sau servere pe windows admining adevarat cu retele sau serviceuri shi asha mai departe apoi primesc de la 250$ in sus . Mai mult primesc programatorii asta-i o parte din cauza ca comenzile vin din afara dar shi fiindca slujba cere o pregatire mai buna ei primesc de la 400$ in sus asta daca ai lucrat acolo vreun an.
Chestia ca trebuie sa te ajute neamurile nu-i adevarata da daca ai un neam care poate sa te bage undeva asta-i bine da poti si singur sa faci multe numai ca trebuie sa muncesti tare mult (da unii is putin lenosi ca mine de exemplu :) )
Problema cea mai mare e ca Moldova e o tara mica piata e mica si slujbe nu sunt chiar asa de multe si te tii de slujba pina cind nu gasesti ceva mai bun
Comment from: Borracho (old zig-zag) ;-) Visitor
Pentru raven:
Tu ai citit ceea ce ai scris? Mai gindeshte-te un pik, iar daca iti pare ca gindeshti, poate ar trebui sa mai deschizi si ochii.
Ce importantza are marimea tzarii in domeniul IT? Noi doar nu plantam hectare de porumb!!!
Dar clasificarea ta a oamenilor in sfera IT vobshe ii de nota 10!!! :-D
“cei care administreaza ceva linuxuri sau servere pe windows admining adevarat cu retele sau serviceuri shi asha mai departe apoi primesc de la 250$ in sus ” - parere de INGINER ADEVARAT!!! :-)
Pentru gr8dude:
Nu ramine de facut nimik, este o sfoare de care se trage din ambele capete.
Daca coshti ceva si vrei sa-ti traieshti viatza ca un om normal mergi acolo unde ti se va plati pe merite.
Daca vrei sa ridici tzara :-), mai bine nu te apuca, ce putem face noi, citeva sute de oameni contra la o gloata, la o multzine.
Uite iti dau un sfat, mergi miine la “Piatza Centrala", inima Chisinaului :-) Cred ca dupa o asha plimbare numaidecit ai sa scuipi de citeva ori.
fix ca in Alexandru Lapushneanu “Proshti, da multzi!”
Asta e, faptul ca sunt oameni deshteptzi inc animik nu inseamna, pina la urma ei sunt oameni, au familii, au copii ei trebuie intretinutzi. Si pina la urma mai vrei si nisht eunt pe piine!
Dar in viatza asta totul se vinde si se cumpara. Vorba ceea, Moldovenii nu se vind, de aceea ei se cumpara!
O zi buna si bafta tuturor.
P.S.
“Programator analist, echipa de conversie (whatever that means) :-)”
Inseamna ca datele dintr-o baza de date, cu un sistem de gestiune si cu unele business rules trebuie de migrate in alta baza cu un alt sistem de gestiune si alte business rules.
Comment from: Zmeurel Visitor
eu cred ca nu trebuide uitat ca MD este tsara cumatrilor shi nanasheilor+ un sat mare, aceshti facktori nemijlocit infuentseaza salariu fiecarui inginer din sfera noastra, cine are cunoscutsi acela shi salarii mai mari, eu personal am incercat sa ma angajez la lucru fara cunoscutsi.. pin in final am ajuns la concluziea ca: pentru 500$ tre sa cunoshti mai mult decit e scis in MSDN asta pentru amveloperi de soft sau salarii mizerabile 1200-1500 lei si lucru pentru 3 oameni trebue sa faci care real costa 8-9 mii Leipe luna, => am sunat cunocutsiishi acum tot ii fain… nici diploma/CV/prostii/ Convorbiri nimni nu vrea… totsi zimbesc shi se bucura nespus ca au asha un nou lucrator. Timpenii de tipu “Voi o sa facetsi banii cu containerile dupa ce terminatsi univ” asta i balade formidabile, trebuie sa ai premiu nobil ca in moldova fara cunoscutsi sa te arngajezi undeva normal cu salariu normal. Timpenii de tip 2 Majoritatea cer la lucru cu experientsa macar 3 ani :)nu cum numa ai terminat univ shi deam 3 ani sa ai experientsa ?da shi dupa 3 ani de experientsa, cine o sa lucreze cu 500$pe luna ?dupa 3 ani de experienta Canada ne ashteapta cu bratsele deskise shi nu numai, “mici cuoshtintse shi mari cunoskutsi” aceasta sistema inca persista shi va persista mult timp in MD, multa bafta la invatsatura stimatsi ingineri
Comment from: nogroup Visitor
male student, 1 year ahead of graduation/Java Developer/>$1000
Wow! It takes no genius to figure out you’re quite a deviation from the norm! Can you disclose some more details about where you study, your geographical location, and employer?
1st.
Ceea ce si trebuia de demonstrat :-)
Si problema nu e ca unii sunt mai deshteptzi sau mai norocoshi, problema e ca totzi suntem “Maldaveni"!!!
Da anume asta este problema, deoarece stiu oameni care nu sunt din MD, sunt venitzi aici in deplasari si li se plateshte foarte bine, la nivelul tzarilor din occident.
Si aici nu o sa ne scape nimic, nici acelashi Oracle, nici acelasi Sun, nici acelashi IBM. Asta daca presupunem ca corporatziile mai sus enumerate si-ar deschide ceva reprezentantze serioase, dar nu simple buticuri :-)
Atyt timp cit angajatorul stie ca pe el nimik nu-l costa sa angajeze in locul tau altul cu acelashi salariul nimik nu se va schimba.
Da cineva o sa spuna ca ca cum asha, dar experientza, dar profesionalismul. Mda este si aceasta, dar nu acum, si nu in MD, cel putzin nu reflecta situatzia actuala.
Uitatziva ce se face acum pe piatza de munca la noi, anuntzurile sunt pline cu oferte pentru studentzi, si accentuez anume pentru studentzi, ceea ce acum citziva ani nu observam asha de tare. Sau poate e ca si in bancul acela, cu cit creshtem cu atit mai multe fete tinere observam in jurul nostru :-)
In fine aceaste este parerea mea proprie si subiectiva :-)
Sorry pentru gresheli gramaticale si lexicale dar a fost un comment “fulger".
Alex merci pentru sondaj!
O zi buna si bafta tuturor!