Vești din SUA
Ediția a doua, revăzută și completată. Ceva timp în urmă am expediat un email unui grup de prieteni dar se pare că mulți dintre voi nu l-ați primit. Din acest motiv am hotărât să-l public pe site, ca să evit lupta cu spamul. Aici am inclus mai multe descrieri și am atașat câteva fotografii.
[*] Am petrecut ~4 zile în statul Carolina de Sud, pe coasta de Est. Acolo e foarte cald și umed. Temperaturile de ~30C sunt obișnuite. În pofida acestui fapt, orice om din Moldova probabil că va alege să poarte pantaloni și un pulover, deoarece +30C e afară, iar în momentul în care intri într-o încăpere, dai de un mediu artificial cu aer condiționat. Temperaturile în interior sunt foarte joase. Uneori mă gândeam că ar fi bine dacă aveam mănuși și chestia mea neagra pe care o folosesc iarna în loc de fular.
Am luat cu mine sandale și citeva perechi de șorturi - le-am purtat de exact 0 ori. Apoi mi-am amintit, cu mare regret, că am uitat să iau cu mine mănuși. Totuși, când am îmbrăcat scurta - ce-am gasit în buzunare? Hahaha! :-)
[*] În aeroport, și in genere peste tot - toată lumea are telefoane zmeurii cu ecran mare, tableturi. Când spun ”toată lumea” am în vedere toată lumea, nu doar tineretul. Tot în aeroport vezi mulți militari - pentru ei se oferă tot felul de bonusuri, precum "intri primul în avion", sau "ieși primul din avion" :-)
Tot acolo, vezi multe femei cu tricouri "mândra mamă a unui soldat" sau "fiul meu aduce libertate". Hmmm.. Tricouri cu "fiul meu omoară oameni" n-am vazut încă.
[*] Numărul de oameni pe care îi poți vedea pe străzile orașului Columbia (capitala Carolinei de Sud) este minim. Mașini - câte vrei, oameni... nu prea. Animale - multe veverițe care joacă în ”massive offline distributed multiplayer games” pe poienile orașului.
***
[*] Seattle este un oraș foarte mare și foarte verde. Când spun "verde", am în vedere că e chiar verde :-) Aici sunt foarte mulți copaci de dimensiuni enorme. Spre exemplu - am dat de un obiect care credeam ca e un ananas. De fapt, e un con!
Când spune lumea "Chișinăul e cea mai verde capitală europeană" - haha... Nu, nu e cea mai verde capitală europeană - asta am constatat-o atunci când am fost prin alte țări. În Seattle însă, scara e cu totul alta. Copacii sunt foarte mari.
În depărtare, dacă nu e ceață, se vede un munte mare, care îmi face impresia că mă aflu pe o altă planetă. Poate ați văzut prin filme de gen Star Wars, când pe cer se vede o lună și încă o lună - e cam același lucru. Te uiți în depărtare și vezi un "shmatok" de pământ care plutește în aer.
[*] Operatorii mobili de aici sunt hapsîni ca niște viespi de stepă. Unde nu te-ntorci, ești ademenit într-un contract de termen lung. În Moldova primesti Internet nelimitat cu vre-o 10..15$. Aici... Mwhaahahahah! Nelimitat? Mwahahaah! De asemenea, plătești și atunci când cineva te sună, yeeeha!
[*] Transportul public este bine dezvoltat - sunt troleibuze, autobuze, în unele regiuni - trenuri, un monorail. Un bilet este valid timp de ~3h, în această perioadă poți trece spre o alta ruta fără de a plăti iar.
Fiecare troleu sau autobuz e prevăzut cu un mecanism de care poți atașa câteva biciclete. Este foarte răspândit scenariul în care o persoană merge cu bicicleta, apoi trece în autobuz, apoi iar merge pe bicicletă. Mecanismul e foarte comod și rapid.
Ieri am ieșit dintr-un autobuz și am dat de un "bratan" care mă-ntreabă "hey yo, you gonna need that transfer ticket?" (эй брат, билетик еще нужен). Alaltăieri am dat de un alt "bratan" care mergea cu 2 biciclete, una costa 100$ și alta vre-o 200$. Bratancikul mi-a dat numarul său de telefon, în caz că vreau să procur marfa; îl cheamă Junior :-)
[*] Universitatea din Columbia este foarte zmeurie. Oamenii au mobilier comod, în librarie sunt canapele. WC'uri cu apă curgatoare, săpun, lumină, aproape ca la UTM :-) Presupun că iarna nu îngheață cerneala în pix (cum se vede în faimoasa operă de artă ”Iarna la Политех”).
Cantina universității e constituită dintr-un număr mare de localuri care oferă diverse produse; kebab, sandwich, hamburger, schmamburger; dacă vrei - poți alege ceva personalizat (ca la Gălbenuș, în Chișinău) - salată, orez, cartofi, etc.
[*] Universitatea din Washington este mult mai mare decît acea din Columbia, dar nu atât de mare ca Universitatea Tehnică din Moldova.
Astăzi mi-am făcut un "Husky card" - o chestiuță care servește în calitate de - permis de călătorii gratuite în transport public - acces în clădiri - debit card pe care poți pune bani și efectua tranzacții - să iei cărți de la bibliotecă, și mai servește în calitate de răspuns universal la întrebarea ”ты кто по жизни?” - am văzut astfel de carduri la adulți, bătrâni. Al meu îl puteți vedea în fotografia cu conul, e de dimensiunea unui card bancar.
Desigur, când am comparat universitatea din Washington cu UTM - am glumit. UW ocupa o mare parte din oraș, am impresia că e ceva de dimensiunea sectorului Rîșcani sau Ciocana. Ca să fie clar, vedeți figura #1:
În toate clădirile este WiFi gratuit pentru studenți, sunt calculatoare, scanere, imprimante - toate astea sunt accesibile cu ajurorul acelui "Husky card" sau a contului pe care ei îl numesc NetID; al meu este ralien at uw dot edu :-)
[*] Un alt lucru interesant este că este la modă să susții universitatea. La fiecare colț dai de un monument pe care scrie că a fost sponsorizat de către X special pentru universitate, de un scaun din piatră pe care scrie că e un dar de la familia Z, sau de o statuie care a fost făcută pentru UW (University of Washington, sau cum zice lumea - ”you dub”).
Tu ce ai făcut pentru universitatea ta?
[*] La universitate am văzut mai mulți oameni asiatici decît "de alt tip". Majoritatea din ei vorbesc în limba lor. Nu știu cum se vor integra, pentru că aș spune mai degrabă că ei ”chinezizează” SUA, decât că sunt americanizați. Am interacționat cu unele persoane la universitate care gestionează tot felul de documente și plăți, uneori dai de cineva care vorbește engleza în așa fel încât nu se înțelege nimic. Nu am în vedere că totul e bine numai că intonația e asiatică; ci vocabularul e sărac, ordinea cuvintelor e stâlcită, eh... Am mulțumit-o frumos pentru ajutor și am găsit răspunsurile pe site.
În inscripțiile chinezești X se pronunță ca Ș. Spre exemplu, am cunoscut o fată care purta un ecuson cu numele său - Chenxi Xiong; am citit ”Cenși Șiong” - ea a rămas impresionată :-)
[*] Zilele astea am avut ocazia să trec prin câteva parcuri - Lincoln park; un loc foarte frumos, cu cărări, scaune, surse de apă, loc pentru petreceri. Parcul are acces la un golf - dacă te uiți în direcția potrivită, ai parte de apus romantic, valuri la care te poți uita veșnic. În cealaltă parte vezi veverițe; copaci înalți, mari, cu rădăcini titanice.
Pe malul golfului se afla un alt parc, Alki Beach (se pronunță "alkai"). Acolo sunt piste pentru bicicliști, terenuri de volei. Lume foarte multă - copii mici, părinți, bunei; pe biciclete, pe skateboard'uri. Am văzut un om cu o remorcă la bicicletă, acolo se găsea un cîine foarte fericit :-) Am văzut 2 parinți pe patine pe rotile, care duceau în față un cărucior cu un copil.
E un mediu perfect pentru bikefest'uri. Pe asfalt scrie clar "cyclists only" și dacă parchezi acolo mașina - vai de tine! :-)
Pe drumuri sunt piste speciale pe care scrie "bus only", dacă te prinde păcatu' că treci pe acolo cu mașina - aoleu... Astfel, dacă mergi cu autobusul - întotdeauna vii la timp, pentru ca traficul se mișcă foarte eficient.
Sunt și piste speciale pe care scrie ”Fire lane, do not park” - prevăzute exclusiv pentru mașinile pompierilor; în caz de incendiu - ajungi la destinație ușor. Aceste piste sunt întotdeauna libere, evident.
[*] Clima în Seattle este asemănătoare cu toamna în Moldova, doar că e fără miros de frunze arse. Pînă cînd e zmeuriu. Câteva zile în urmă am înotat în lacul Washington, iar înainte de asta am jucat tenis de câmp. Terenurile sunt deschise publicului și absolut gratuite. Sunt îngrijite, înzestrate cu tot echipamentul necesar. La noi, îmi imaginez că în scurt timp ar rămâne fără plase, tot așa cum tabla de șah a rămas fără cai :-)
[*] Casa în care locuiesc mai găzduiește doi băieți din Arabia Saudită - Mohammed și Abdullah. Cum ai și anticipat, sunt profund credincioși și reprezintă o sursă bună de informație despre cultura arabă. I-am întrebat care sunt trei cele mai importate probleme cu care se ciocnește țara lor, au spus că prima e insuficiența de apă potabilă; alte probleme nu sunt. La întrebarea despre probleme politice, au spus că sunt două: Israel și Iran.
În lumina evenimentelor proaspete din orientul mijlociu, ce credeți că le spun mamele atunci când vorbesc pe Skype? ”Să stai în casă, că afară sunt mulți nebuni” ;-)
Am mai aflat câte ceva despre koran (quran, coran, qu'ran... mai pe scurt - "cartea") și trebuie să împart informația asta cu tine. În primul rând, expresia ”pune mâna pe carte” nu se referă la tine, decât dacă ești musulman. Eram implicat într-o discuție despre cum afli direcția către Mecca când ești pe o altă planetă; unul din ei a plecat în camera sa pentru a lua cartea. A adus-o, eu am început s-o răsfoiesc și să caut desene, apoi am mirosit-o, cum procedez cu oricare altă carte.
Expresia feței unuia din ei mi-a dat să înțeleg că ceva nu e în regulă. Au pornit niște dezbateri la tema ”are dreptul un păgân să atingă cartea, sau nu”. A zicea că da, M zicea că nu. Eventual s-au făcut niște consultații online și s-a ajuns la concluzia că nu trebuia să ating cartea. Nici dacă e tradusă în engleză. Iar dacă ești musulman - tot n-ai voie s-o atingi dacă nu ai spălat mâinile înainte de asta. Spre nefericirea mea, aveam mâinile lipicioase de la crema pe care tocmai am mîncat-o. Oiii bliiiin.... Of... nu vreau să vă spun ce s-a întâmplat mai departe, pentru că am glumit, mâinile erau curate ;-)
Dacă într-o zi decizi să te convertezi la islam, ține minte că:
- dacă ești într-un pustiu și nu ai apă, dar accidental ai cu tine câteva lăzi de alcool - nu e problemă, poți să-l bei, dumnezeu te va înțelege.
- dacă ești într-un mediu foarte rece și nu ai cu ce să te încălzești, dar ai norocul să ai cu tine o copie a cărții + chibrituri, poți să dai foc la carte, dumnezeu te va înțelege.
- dacă nu știi în care direcție e Mecca, poți să te rogi cum vrei, dumnezeu ce va face? ;-)
În genere, unul din principiile de bază a islamului este că omul e prioritatea #1, totul e făcut pentru oameni și e user-friendly. Desigur asta nu se referă la tine dacă cineva te ”zamacește” cu pietre pentru că o meriți. Iar dacă ai careva întrebări - întotdeauna te poți adresa la imam și el îți va dezvălui adevărul.
[*] Despre biserici - sunt foarte multe în Columbia, de diferite tipuri, la fiecare colț. La Buiucani este o regiune (Alba-Iulia - Deleanu) unde densitatea bisericilor este relativ mare. Păi, în Columbia e și mai mare; e mare și diversitatea bisericilor. Diferite tipuri de creștinism, diferite tipuri de arhitectură a edificiilor de cult. Biserici... poate mai multe decât parcări. În Seattle situația este mai rezonabilă și numărul de biserici este mai mic (cel puțin din acelea pe care am reușit să le depistez), dar varietatea ideilor continuă să fie înaltă. Iată un exemplu pentru biserica super-tolerantă ortodoxă din Moldova:
p.s. nu uita să te gândești la întrebarea ”ce am făcut pentru universitatea mea?”.
8 comments
Comment from: George Visitor
Comment from: Alex Visitor
Demult nu ti-am citit blogul si ma simt rusinos.
De ai intreb: ce faci tu acolo inafara de tenis si inot? :-) main activity?
Comment from: gr8dude Member
George, da - sunt aici pe ~9 luni. Dacă ești prin regiune, putem să ne sincronizăm.
Alexandru - sunt aici în contextul unui program de cercetare în domeniul securității informaționale. E o chestie legată de universitate. În același timp, sunt emisarul Moldovei în Seattle :-)
Comment from: Eugen Visitor
Cel puțin situația cu drumurile nu se va schimba curînd pentru ca la noi sunt mulți ”ciobani” și fiecare din ei crede că miorița lui va muri dacă el va întîrzia măcar cu 30 de secunde. De aceea el sfidînd orice regulă de cerculație și bun simț merge în goană mare.
Da cu universitatea :), bine punctat.
Comment from: multeek Visitor
We… bucuros sa vad aceste aventuri “ale lui tom sawyer” :) !
Iti doresc sa petreci timpul cu mult folos, multe descoperiri sic ercetari/experimente pe “paminturile” noi :D !
Comment from: Natasha Railean Visitor
Thank you for the descriptions of the cities you have visited so far. Few people in the street, bus lanes, too many churches - these are the same in Houston, TX, San Antonio, TX, Galveston, TX. In fact, Austin, TX, which is a University town is packed with churches. It’s one of the best businesses in the U.S.A. if I am not mistaken. This sucks since religion is already such a source of conflict. Sad.
Have fun with all of these exciting things. I am pleased and proud, breaux!x
Comment from: Ananas Visitor
Hey, what a nice article ))
And I was wondering how are you doing, seems fine.
Keep us updated and have fun!
Comment from: Irina Visitor
Alex salut!
Nu am stiut ca esti plecat.
ce trist totusi ca toti parasesc MD…
Iti urez succese si realizari frumoase in tara posibilitatilor :-)
Salut Alex, esti inca in Seattle?