Nici rus, nici moldovean, poți să te relaxezi ;-)
Consider că e straniu să te mândrești cu ceva ce nu e al tău, cu o imagine pe care nu ți-ai construit-o singur sau cu ceva ce nu e o consecință a eforturilor tale.
Calitatea de a fi român este unul din lucrurile cu care nu ar trebui să te mândrești.
Nu, calitatea de a fi nu_român tot nu e un lucru cu care ar trebui să te mândrești; credeam că ne-am înțeles...
E posibil că în timpul lecturii acestor rânduri o mână manipulează șoricelul, iar cu alta cauți o piatră mai aerodinamică ;-) Te rog, înainte să-mi spui despre Eminescu, despre Ștefan cel Mare sau despre tricolor, să citești până la urmă.
Vreau să-ți spun că afirmația mea se referă și la calitatea de a fi rus, francez sau australian; chiar și ucrainean.
Faptul că te-ai născut în România sau în Zimbabwe nu este meritul tău. Să zici că ești mândru de naționalitatea ta e ca și cum ai spune că:
- sunt mândră că sunt fată
- sunt mândru că am ochi zmeurii
- sunt mândru că am un neocortex
- sunt mândru că respir
Toate aceste merite sunt merite ale naturii, pentru că ea a făcut în așa fel încât tu să fii așa cum ești.
Cu ce poți să te mândrești?
- ești un hacker-filolog
- ești un atlet de performanță
- ai călătorit prin N țări și ai ajutat M oameni
- că ai inventat ceva, etc
Aceste exemple au câteva lucruri în comun, ele sunt:
- consecințe a unor alegeri făcute de tine, conștient
- obiective pe care le-ai atins după ce ai investit în ele atenția și capacitățile tale
- lucruri pe care le-ai realizat, sacrificând alte lucruri
- rezultate la care ai ajuns după ce ai trecut peste anumite bariere
- niște vise care ți-au dat forțe să continui chiar și după o serie de eșecuri
Macro
De ce nu pot să trec cu vederea acest fapt și țin să evidențiez că nu sunt român? Pentru că această afirmație îi discriminează pe toți acei care sunt nu_români. Această afirmație ne unește pe noi într-un club închis, la care nu se poate alipi cineva care nu are această virtute. Ei lasă-i să se asocieze în propriile cluburi.
Problema este că societatea modernă e organizată în așa fel încât există foarte multe dependențe mutuale. Nu mai suntem o mână de comunități izolate ci existăm într-o lume în care îi influențăm pe alții, în care alții ne influențează pe noi.
Da, dacă vrei tare poți să faci totul singur - să ai propriile vaci, să bei laptele produs de vacile tale, să-ți coși singur hainele (din piele de vacă), să-ți faci propriile materiale de construcție (din tizic :-), etc. Acest capitol din cartea evoluției societății l-am citit câteva secole în urmă. Problema e că mai departe de haine, vaci și materiale de construcție - nu ajungi. Acum suntem la o treaptă în care progresul depinde de interacțiunea cu alte cluburi. Vrei să lansezi un satelit? Vrei să construiești o rețea globală de comunicații? Vrei să reduci volumul de CO2 din atmosferă? Cooperează!
Gravitația ne atrage pe toți cu aceeași dragoste; un asteroid ne va lovi pe toți cu aceeași pasiune; o civilizație extraterestră nu va zice "vorbim numai cu X" (sau mai degrabă "cu Y nu vorbim"). Universul este mult prea mare pentru ca identitatea noastră națională să aibă un impact esențial asupra faptului că într-o bună zi se va stinge ultima stea...
Pre-emptive strike
Mișcările de eliberare națională au emancipat popoare! Dacă te dezici de identitatea națională - trădezi acele idealuri.
Nu. Nu se luptă contra rușilor, americanilor sau vietnamezilor. Se luptă contra unui grup de oameni cu standarde morale de nimic, care folosesc violența pentru a-și atinge scopurile și au reușit să-i manipuleze pe alții [să facă lucrul murdar pentru ei]. Ceea ce îi face așa cum sunt nu e faptul că sunt ruși, americani sau vietnamezi, ci faptul că sunt:
- lipsiți de rațiune
- lipsiți de compasiune
- egoiști
- zgârciți
- nu vor să muncească
- lipsiți de onoare
Aceste trăsături sunt universale, adică nu sunt proprii unei națiuni specifice. Egoiști există și în România, oameni iraționali există și în Republica Moldova, oameni leneși, zgârciți și minciunoși - îi găsim la tot pasul.
Mișcările de eliberare națională au ca scop eliminarea influenței celor care ne limitează libertățile și nu ne dau pace să ducem un trai decent (în viziunea noastră). Identitatea națională este un atribut care mobilizează rapid societatea și creează o rezistență; de aceea aceasta ni se asociază cu libertatea (deci, ”dacă nu ai identitate națională, nu poți fi liber, Q.E.D.”).
Identitatea națională poate fi privită ca cel mai mic numitor comun - suntem diferiți, dar toți suntem X. (aceasta o poate spune despre sine oricine; dacă nu a făcut nimic bun în viața asta nici pentru alții, nici pentru sine - măcar un lucru a făcut - a început să poarte cu mândrie titlul de X)
Însă dacă examinăm atent esența situației, rezistența e alcătuită din oameni pe care îi unește faptul că lor nu le place când cineva își impune voința asupra lor, când cineva îi exploatează, sau când nu le respectă idealurile.
Sunt sigur că orice personalitate istorică care și-a dat viața pentru integritatea statului român ar fi vrut să-i fiu aliat, în pofida faptului că:
- acest articol e întitulat "eu nu sunt român"
- țara în care m-am născut nu este România, nici Republica Moldova
- prima limbă pe care am învățat-o nu este româna
- româna nu este limba în care gândesc (cel puțin nu în formă pură:-)
- româna nu este nici limba în care comunic cel mai frecvent
Un patriot își iubește țara modest și o poate face într-un mod introvert (fără de a reduce din calitate). Diferența dintre ”patriot” și ”patriotard” este mică (doar trei litere), trebuie să fim atenți.
Notă: în paragraful ce urmează, când spun ”naționalist” nu mă refer la extrema dreaptă și la xenofobie, ci la evidențierea elementului național în orice context, inclusiv atunci când acesta nu este relevant.
Mi se pare că tendințele naționaliste sunt manifestări a egoismului. "Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele".
Mi se pare că tendințele naționaliste reprezintă lipsa de perspectivă. Voi lansați sateliți și construiți rețele, da' eu am o vacă de muls.
Dacă un om a depus eforturi titanice pentru a căpăta cetățenia unui stat, de ce nu poate să se mândrească cu acest fapt? La urma urmei - ai scris tu că e bine dacă te mândrești cu rezultatele muncii tale.
Da. Am scris. Acei oameni pot să înființeze un club special și să poarte cu sine un drapel a acelui stat, iar în calitate de ringtone să aleagă imnul țării. [Ei pot să ne și intimideze pe noi, acei care nu sunt cetățenii acelui stat]
Este un exemplu de excepție din acea regulă. Același lucru îl putem spune despre primii coloniști care... A, nu, nu putem spune... Care au înrobit popoare, care le-au furat averile și le-au ucis fii și le-au violat fiicile.
Bine.. să presupunem că un grup de oameni stabilesc o colonie pe Marte, unde nu este nimeni (deci nu vor lua pâinea nimănui). Da, ei vor putea spune "Proud to be a Martian!", dar la următoarea generație - meritul dispare. De asemenea, cum am scris mai sus, o astfel de comunitate oricum depinde de alta (acea de pe Terra), deci o politică izolaționistă nu are cum să aducă roade.
Da, poate asteroidul va fi selectiv ;-), dar când se stinge ultima stea, pe Marte tot întuneric va fi.
Micro
Când e relevantă identitatea mea de român basarabean? Când trec frontiera și când răspund la întrebările unui sondaj. În rest, dacă mă întrebi cine sunt, mai degrabă voi spune că sunt un programator, un prof, sau un om interesat de psihologie.
În interacțiunile cu alți oameni, identitatea lor națională nu mă influențează în nici-un fel. Dacă cineva întreabă cum să ajungă din punctul A în punctul B - îi ofer un răspuns pentru că vreau să ajut un om, nu pentru că vreau să ajut un frate sau pentru că nu ajut un nu_frate.
Dacă omul întreabă în rusă, îi răspund în rusă - și asta nu mă face mai puțin patriot decât pe cineva care ar fi răspuns intenționat în română, ca să-i ”învețe”.
Da, dacă cineva a trăit în această țară un deceniu și nu a reușit să stăpânească o limbă, atunci ai de afacere cu o persoană leneșă, egoistă, poate incompetentă... Care e cel mai bun lucru pe care îl poți face în aceste circumstanțe? Să-i ”înveți minte”!
Da, e mai ușor să găsești un inamic extern și să-l faci responsabil de toate nevoile poporului tău; mai ușor decât să te apuci să-i înveți minte pe conaționalii tăi și să lupți cu leneșii, egoiștii și incompetenții de proveniență autohtonă.
De ce? Pentru că la noi nu există oameni leneși, incompetenți și egoiști. La noi nimeni nu întârzie la lucru, toți studenții vin la toate lecțiile, profii nu sunt corupți, elevii își fac temele de acasă, în transportul public tinerii cedează locul persoanelor în vârstă, politicienii sunt cinstiți și oamenii au standarde morale elevate.
În final vreau să-ți spun că eu sunt un cetățean a planetei noastre, prin acțiunile și deciziile mele încerc să optimizez bunăstarea întregii societăți, nu doar a unei submulțimi.
De fapt, mă consider o parte a universului și nu ar trebui să mă gândesc doar la civilizația noastră - raționamentul este același, se schimbă doar scara.
Ti-as sugera sa schimbi denumirea intrucit evidentiezi ca “nu sunt roman” prin denumirea articolului si pot sa cred (dar nu doresc) ca ideia asta cel mai tare te doare si te deranjeaza ….
De ce nu ai pus denumirea articolului ca nu esti moldovean, rus, ucrainean… de ce anume roman?… (stiind ca este o tema de discutie mult prea dureroasa)
Si daca pina la urma zici ca nu esti nici una nici alta revin la intrebarea “De ce anume roman ?”
Eu care ma consider roman basarabean m-a durut sa aud a titlul este anume axat pe roman.
Asta e parerea mea……