WiFi gratuit la FCIM
Din cind in cind apar momente in care pot spune ca ma mindresc cu faptul ca sunt de la UTM, un astfel de moment a fost si astazi/ieri, cind am vazut anuntul, un fragment al caruia il vedeti mai sus. In sfirsit, WiFi ajunge si la studentii Universitatii Tehnice.
- E gratis
- Semnalul poate fi 'prins' si in 3-3 (acum cred ca multi vor trece pe flancul drept ;-)
- Lucreaza 'out-of-the-box', nu e neaparat sa te duci la doamna din 3-113 sa te inscrii
ala implica urmatoarele etape:
- Scrii o cerere, in care indici datele despre buletinul de identitate, UID'ul matricolei, adresa de email, numarul de telefon. In cerere spui ca vei respecta regulamentul (nescris), si ca vei fi un baiat bun (sau o fata buna).
- Doamna iti da adresa IP si setarile pentru cartela de retea, dupa ce scrie intr-o lista care IP iti este alocat.
entru retea sunt urmatoarele:
DNS: 81.180.72.2, 81.180.73.251
Gateway: 10.1.1.1
Network mask: 255.255.255.0
IP: 10.1.1.x
Mda... apare intrebarea - pentru ce le trebuie datele buletinului si info din matricola, daca nu se verifica nicaieri MAC'ul, nu se face nici-un fel de autentificare?
Daca cunoastem adresa gateway'ului si masca retelei, putem determina care este intervalul de adrese valide, si folosi oricare din ele (daca e disponibila). Aceasta retea WiFi nu foloseste nici WEP, nici WPA, deci te poti conecta fara probleme.
Hmmm.. si daca un motherhacker incepe sa copie tot pr0n'ul din internet, si sa trimita spam, sau email'uri din numele profilor... folosind adresa mea IP? Cine primeste peste cap? Desigur - acela al carui nume e scris in dreptul IP'ului in acea lista. Of..
De ce sa lasi 'pe cindva' problemele pe care le poti rezolva acum prin aceea ca aplici niste metode simple de protectie? Oricum, initiativa este buna, si acum studentii au un motiv sa vina mai des la lectii (cel putin acei care nu au internet acasa).
Wishlist:
- Sa aplice DHCP (cu toate ca poti seta 'alternate configuration' daca deseori folosesti alte retele wi-fi)
- Sa puna un punct de acces si undeva la etajul 5
- Sa foloseasca MAC filtering si WPA, pentru ca problemele de securitate nu se vor lasa asteptate
p.s. am auzit ca fost exmatriculat cindva un student care a trimis un email cuiva din numele altcuiva (cuiva, altcuiva - cineva din colectivul didactic, sau din conducere). S-a gasit un student care a citit RFC'ul, a inteles ce e SMTP, ca nu necesita autentificare - si a fost exmatriculat. S-a gasit si un administrator la mail.utm.md care a 'decis' ca poate lasa SMTP serverul sa trimita mesaje fara de a verifica identitatea aceluia care trimite - si nu s-a gindit nimeni sa-i spuna ca ar trebui sa puna mina pe o carte despre securitatea comunicatiilor ;-)